Powinniśmy również zdawać sobie sprawę, że nie jest
wymagane, aby niektóre substancje pomocnicze, dodawane podczas produkcji, widniały
na etykiecie. Przykładem może być transglutaminaza, która poprawia jakość
ciasta na chleb i bułki.
- kadm (metal ciężki; występuje m.in. w gorzkiej czekoladzie, sałacie, maku, szpinaku i orzechach; może powodować komplikacje, zaburzając metabolizm pewnych organów, np. wątroby czy nerek)
- arsen (toksyczny pierwiastek; występuje w ryżu, mleku, żywności dla niemowląt i produktach bezglutenowych; może wywoływać choroby serca, płuc i skóry, a nawet przyczyniać się do powstawania nowotworów)
- dioksyny (niebezpieczne związki chemiczne; występują w wołowinie, jajach, mozzarelli i rybach; powodują dysfunkcję układu immunologicznego oraz podrażnienia skóry, prowadząc do zmian nowotworowych)
- aluminium (metal neurotoksyczny; występuje w kolorowych cukierkach, mieszankach do wypieków, soli kuchennej i proszku do pieczenia; powoduje chorobę Alzheimera, Parkinsona, demencję i autyzm)
- kwas benzoesowy (popularny konserwant; występuje w napojach orzeźwiających, gotowych sałatkach, wołowinie i napojach marchwiowych; ma działanie rakotwórcze, może prowadzić do mutacji w komórkach rozrodczych)
- karmel amoniakalny lub amoniakalno-siarczynowy (barwniki spożywcze; występują w coli, pieczywie, słodyczach i piwie; mogą mieć działanie rakotwórcze, zwiększać ciśnienie krwi i powodować nadpobudliwość)
- akrylamid (związek toksyczny; występuje w chipsach ziemniaczanych, gotowej pizzy, frytkach i chrupkim pieczywie; powoduje nowotwór tarczycy, pęcherza moczowego i nerek)
- olej mineralny (dostaje się do żywności z opakowań; występuje w czekoladkach, panierkach, płatkach śniadaniowych i owsiankach błyskawicznych; zakłóca pracę układu hormonalnego, działa rakotwórczo)
- związki fosforu (stosowane przemysłowo podczas produkcji żywności; występują w napojach dla sportowców, serze topionym, parmezanie, coli i wędlinie; sprzyja osteoporozie, mogą powodować nadpobudliwość u dzieci).
Źródła:
- „Świat Wiedzy” nr 3/2017 „Jakie trucizny kryją się w naszym jedzeniu?”
- "Chemia w żywności - lista szkodliwych E" http://dziecisawazne.pl/chemia-w-zywnosci-lista-szkodliwych-e/ (dostępne 23.05.2017r.)
- "Dioksyny w żywności – objawy i skutki zatrucia" http://bonavita.pl/dioksyny-w-zywnosci-objawy-i-skutki-zatrucia (dostępne 23.05.2017r.)
- "Szkodliwy arsen - gdzie jest go najwięcej?" http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny- poradnik/art1214,szkodliwy-arsen-gdzie-jest-go-najwiecej.html (dostępne 23.05.2017r.)
- "Kadm – źródła w żywności, szkodliwe działanie na organizm człowieka, zatrucie" http://bonavita.pl/kadm-zrodla-w-zywnosci-szkodliwe-dzialanie-na-organizm-czlowieka-zatrucie (dostępne 23.05.2017r.)
- "Aluminium - niebezpieczna trucizna" http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/aluminium-niebezpieczna-trucizna (dostępne 23.05.2017r.)
- "Tego unikaj - karmel amoniakalny" http://oczamidietetyka.blogspot.com/2015/02/tego-unikaj-karmel-amoniakalny.html (dostępne 23.05.2017r.)
- "Trujący akrylamid!" https://portal.abczdrowie.pl/trujacy-akrylamid (dostępne 23.05.2017r.)
Po przeczytaniu otworzyłam lodówkę i ustraszyłam się. Wiele produktów trzeba natychmiast wyrzucić. Nigdy nie czytałam etykietów, bo zawsze myślałam, że to zbyt ciężko i zajmie dużo czasu. Teraz będę czynić inaczej:)
OdpowiedzUsuńPo przeczytaniu Twojego wpisu, podczas robienia dzisiejszych zakupów chwilę dłużej zastanowiłam się nad tym, czy to, co wkładam do koszyka, jest mi niezbędne i, co najważniejsze, czy nie zawiera szkodliwych składników.
OdpowiedzUsuńMyślę, że po przeczytaniu tego postu zacznę zwracać uwagę na produkty, które wybieram w sklepie. Nie zdawałam sobie sprawy jak wiele trujących składników znajduję się w produktach, które kupuje.
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu zaczęłam czytać etykiety na produktach, które kupuję. Nie wiedziałam, że tyle czasu można spędzić przy wyborze serka śniadaniowego! Co więcej, warto patrzeć nawet na etykietę wody butelkowanej, m.in na jej mineralizację...
OdpowiedzUsuń